torsdag 20 mars 2014

SLUTSPELS STRATEGI

Sista åren har det varit modernt att prata om rolig ishockey, åka mycket skridskor, sätta press över hela plan, jaga fram när motståndarna har burskydd, överbelastning, långa anfall, puckkontroll, kreativa, offensiva osv.
Varför är det inga som pratar om att vinna man man dueller, spela enkelt, värdera situationerna, försvarsspel, disciplin osv.?
Då blir man inte populär bland spelare och journalister och blir betraktad som tråkig. Det som är intressant är att Växjö, FBK och Linköping har förstått vad som gäller för att vinna hockeymatcher och skaffat sig fördelaktiga utgångslägen. Om det räcker till semifinal får vi se, de andra lagen kanske  tänker till och ändrar strategi.

FRÖLUNDA- LINKÖPING
Det har hänt någonting med Linköping sedan broder Hävelid klev ner i båset. Laget åker inte längre omkring som lösa partiklar och spelar för sig själva. Nu finns det organisation och ett samlat försvarsspel där man har fem bakom pucken så ofta som möjligt, vilket gör att de blir mycket svårspelade. Alla är förvånade att målvakten är bra, med ett bra försvarsspel i egen zon blir de flesta målvakter bra( bra analys Salmonsson), dessutom var du en tongivande spelare.

Frölunda ägde pucken, precis som i förra matchen, men skapade inte speciellt mycket. För många som håller i pucken för länge och Linköping hinner samla sina trupper. I och med att de jagar hela tiden i anfallszon får de aldrig en kontring och blir mycket lättlästa. LÅNGA ANFALL? Det är bara kosmetika för experterna och spelarna. Har man haft pucken 20-30 sekunder är risken för en kontring mycket större än att det blir mål. 80-90 PROCENT AV ALLA MÅL KOMMER TILL I PP OCH SPELVÄNDNINGAR FRÅN MITTZON. Frölunda måste förstå att det är andra förutsättningar som gäller i slutspel, om de vill ta sig till semifinal.

SAIK- HV71
En ointressant kvartsfinal där SAIK inte behöver göra mer än nödvändigt. Leder man med 6-2 offrar man inte ben och armar i närkamperna, det gäller att vinna matchen.

SKYTTEKUNGAR
Läste i någon tidning att det var dags för poängmaskinerna att kliva fram. Ytorna som de får i seriespelet finns inte när det blir riktig ishockey. Nu är det kamp om varje decimeter och de har tuffare bevakning. Det är nu de sätts på prov och det kanske är så enkelt att vissa inte trivs i tung trafik. Därför spelar de i SHL. Salmonsson och Axelsson två mål var, sug på den.

I dag är det sista chansen för Luleå och Brynäs att rädda säsongen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar