onsdag 26 mars 2014

MÅLVAKTS KRIS

Bästa tiden för målvakter brukar vara slutspelet. Den ena efter den andra står på huvudet och överträffar alla förväntningar. Årets slutspel är något helt annorlunda, nu får man leta länge innan det dyker upp några stabila målvakter. Av årets åtta slutspelslag hittar jag bara två som håller måttet Wentzel i FBK och Svensson i SAIK. De lagen vann sina respektive matcher med 4-1. Mer anmärkningsvärt är att Linköping, Luleå, Växjö och Frölunda fortfarande famlar i ett mörker och inte vet vem som skall vakta målet. Alla lagen har använt båda sina målvakter och ingen har övertygat. Summan av detta blir att 10 målvakter inte klarar av ett slutspel där det mesta av uppmärksamheten riktas på målvakterna. En stor anledning till att det inte finns bättre målvakter på hemmaplan är den stora utvandringen till NHL. Nu gäller det för de kvarvarande lagens tränare att blunda och peka på rätt namn om det skall bli semifinalspel.

LINKÖPING- FRÖLUNDA
De flesta är överens om att det mentala spelet har stor betydelse i idrott. Det blev verkligen belyst i denna match. Frölunda dominerar i stort sett hela första perioden, gör 1-0 mycket rättvist och får en möjlighet i 5-3 ( 90 SEK.) att utöka ledningen och koppla greppet om matchen. Linköping klarar anstormningen och kvitterar i slutet av perioden på ett av få anfall. Det är nu tankarna ställer till problem för Frölunda, hur kunde vi missa denna möjlighet att avgöra matchen och dessa tankar följer med spelarna långt in i matchen. Linköping fick positiva tankar och var nöjda med oavgjort efter en period. Kom ut till andra med intensitet och spelade med ett helt annat självförtroendet . Målen trillade in med jämna mellanrum och det blir en sjunde och avgörande i Scandinavium. Linköping försöker att ha bra tålamod och rusar inte iväg och jagar när Frölunda kontrollerar pucken. De är samlade i mittzon, bra så långt, men de står som statyer och får ingen press på puckföraren.Frölunda susar förbi både i mitten och på kanterna, markeringen är obefintlig. Linköping måste bli mycket aggressivare och försvara blålinjen, nu hamnar de djupt i egen zon varje gång. Frölunda ser lite homogenare ut och med 10000 i ryggen klarar de semifinalplatsen.

KVALSERIEN
Trodde att Örebro skulle göra ett ryck och slippa spela resten av serien med kniven mot strupen.Vad håller Rögle på med? Nu leder de serien i halvtid och visar ingen respekt för motståndarna. Finns ingenting som pekar på att de inte kan göra en Örebro, de spelar utan press och med ryggmärgen. Dansk dynamit slog till i Västerås och tog Malmö in i kampen. Efter förlusten i derbyt måste AIK vinna resten, 19 poäng räcker, det är snart slut på livlinor. Det är ingen ide att spekulera, allting kan hända i en kvalserie det är därför den väcker så stor uppmärksamhet . Idrott är som bäst när den är oförutsägbar.