söndag 20 april 2014

HUR BRA ÄR SAIK?

Det pratas inte längre om vilka som skall bli mästare. De frågor som engagerar experterna och övriga ishockey entusiaster är, : Hur bra är SAIK i förhållande till övriga mästarlag? Varför är FBK chanslösa?

FBK kan inte rå för att de är i final, det visar bara att först kommer SAIK sedan är det ljusår till en grå massa som består av övriga lag. Självklart hade FBK kunnat få lite snyggare siffror om de hade haft ett normalt målvaktsspel, men det hade ändå inte räckt till vinst. Det spelar ingen roll vilka metoder de använder för att lyckas. När varje spelare är sämre än sina motståndare går det inte att vinna om inte åskan skulle slå ned på samma ställe fyra gånger.

Det skall ännu en gång konstateras att SAIK gör det fantastiskt bra. De har verkligen lyckats med sitt långsiktiga arbete och varje spelare har utvecklats på ett positivt sätt. Trots att de är individuellt skickliga håller de inte på med en massa onödiga trollerinummer utan de är konsekventa i sitt spel och jobbar hela tiden för lagets bästa. Laget är större än individen!

Nu vill många påstå att de är det bästa laget någonsin. Sakta i backarna, det är bra att lugna ned sig lite grann och fundera mellan alla superlativer. Årets SHL är den sämsta någonsin och det är inga konstigheter med det. I och med att det försvinner15-20 spelare varje år blir naturligtvis kvalitén sämre. Årets SHL är ungefär som Allsvenskan var för sju åtta år sedan. På 70 och 80 talet hade Sverige en handfull spelare i NHL. Självklart var konkurrensen hårdare och kvalitén på spelarna mycket högre än i dag. Då var det en merit att spela i Elitserien. Då fanns det många lag som var av SAIK:s dignitet. I dag måsta lagen ta in spelare i sina trupper som har passerat bäst före datum för länge sedan beroende på att det inte finns tillräckligt med spelare på marknaden.

Det är alltid svårt att jämföra olika årgångar. Det är en helt annorlunda träning idag och alla spelare är professionella och har tid att träna mycket. Låt oss konstatera att SAIK utifrån dagens förutsättningar är överlägsna i SHL, men innan vi tar till överord tänk på hur det ser ut idag

GRATTIS SAIK TILL EN FANTASTISK PRESTATION!!!!



3 kommentarer:

  1. Kan man inte tolka det faktum att det nuförtiden försvinner fler spelare per år till NHL/KHL som att standarden på SHL har höjts i förhållande till de övriga ligorna? Och då skulle ju de som finns kvar i SHL idag hålla en högre standard än de som fanns kvar på 70- och 80-talet. Dessutom har vi idag fler importer än vi hade tidigare.
    Jag tycker i alla fall att dagens lag i SHL har större bredd än de som fanns för 20-30 år sedan. 3:e o 4:e kedjan är mer kompetent än tidigare, om än kanske inte tekniskt.
    Att jämföra dagens SHL med Allsvenskan för 7-8 år sedan känns nästan absurt. Skellefteå AIK gick upp då, var alltså bäst i Allsvenskan. Att påstå att övriga lag i SHL har relativt sett fallit ned på de allsvenska lagen som Skellefteå då slog ut kan inte möjligt. Vi pratar Bofors, Västerås, Oskarshamn osv. Samtidigt säger du då egentligen också att Skellefteå inte utvecklats relativt sett sedan dess, det går inte ihop för mig som tycker att Skellefteå sedan dess har haft en fantastisk utvecklingskurva. Vilket du samtidigt säger i din krönika. Jag får inte riktigt ihop ditt resonemang.

    /Mats_N

    SvaraRadera
  2. Mats_N: Bäckis har helt rätt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym: Tack för ditt uttömmande svar. Då förstår jag.

      /Mats_N

      Radera