lördag 2 oktober 2021

HUVUDTACKLINGAR

 Under flera år har huvudtacklingar varit i focus och debatteras i medier. Nu är det på tapeten igen efter några incidenter. Det är inte lätt att bedöma om en tackling är riktat mot huvudet, därför gäller det att inte dra alla tacklingar över en kam.

Det sker inte många tacklingar på öppen is i dagens ishockey därför blir spelare så chockade när de åker på en smäll. De här tacklingarna är så sällsynta att spelarna åker omkring i god tro och är inte förberedda.Spelarna måste lära sig, skall man vara i tung trafik upp med huvudet och sluta titta på pucken.  Det får man förhoppningsvis lära sig i ungdomshockeyn.

De flesta tacklingar som sker på öppen is och där puckföraren blir skadad beror på honom själv, han saknar split vision. Om det hela tiden påpekas att det är tacklarens fel kommer vi inte att ha några tacklingar i ishockeyn, då kan vi gå över till innebandy.👊🏻😇

1 kommentar:

  1. Hej Bäckis!

    Jag håller nästan med dig till fullo. Själv född i mitten av 70-talet. Vi TRÄNADE att ta emot och att ge tacklingar i tidig ålder. Vi TRÄNADE "split-vision". Dagens spelare är riktiga muskelpaket, jämfört med när jag spelade. Jag var oftast längst och tyngst med en matchvikt på 92 kg (då hade vi också sådana vidriga fettmätningar när de nöp oss i höfterna...). Jag roade mig för några år sedan att kolla landslagstrupperna. Då var medelvikten 92 kg! Med det sagt så är det som, du ofta skriver, ett annat tempo och speed i spelet - men de har inte fått lära sig att se upp! Därom är vi helt ense.

    För några år sedan ville min son att vi skulle gå och titta på innebandy, hans klubb spelade då i SSL. Jag var ytterst tveksam då min uppfattning om innebandy var att spelarna var ca 170 cm lång och vägde 60 kg, tekniska och snabba men ingen vidare publiksport. Döm till min förvåning! Det var som att kolla handboll. Stora killar (många) kring 100 kg. En otrolig blick för spelet, en otrolig teknik och inte minst tempo. Dessutom small det på som jag aldrig trott. Spelare tacklade utanför sargen och inga hard feelings eller divalater. Jag blev helt tagen. Jag som alltid hållit hockeyn som nummer ett är numera lite mer tveksam till det.

    Kolla en SSL-match och jämför "skillsen" och proffsigheten...

    Det var det jag menade att vinte var överens om!

    Tack för bra blogg!

    Hälsningar
    Magnus

    SvaraRadera