onsdag 1 september 2021

ISHOCKEY ÄR EN KLASSPORT

 Det blir allt svårare att få ungdomar till ishockeyn och det finns många orsaker till det. Idag krävs det att föräldrarna har bra ekonomi, två bilar och kan komma loss från jobbet för att skjutsa barnet till träning.Ensamstående mammor med barn som vill spela ishockey har en mycket begränsad möjlighet. Det är barn boende i villa med föräldrar som ser NHL som det stora målet och skickar barnen på hockeycamper för 10-15 tusen. Pressen på barnen blir enorm, de vill naturligtvis tillfredsställa sina föräldrar.

Fortfarande tror man att det är bra att specialisera sig på en idrott redan som 10 åring och man hör ofta att tränar du inte med oss redan i augusti får du inte vara med. Istället för att föreningarna samarbetar och stimulerar barnen till olika aktiviteter, får barnen problem att välja. Det viktiga måste vara att barnen hittar sin idrott som de trivs med.

Idag rekryterar vi barn som är uppfödda på jordgubbar och vispgrädde vars föräldrar skickar barnen på camper och de har också en personlig tränare. Jag saknar gamla bruksmentaliteten typ Börje Salming, där i Kiruna rullades det inte ut någon röd matta.

Fortsätter den här utvecklingen kommer vi inte ha någon bredd kvar och det kommer bara att finnas 20 tal klubbar resten är korpen. Får de mindre klubbarna fram någon talang sugs han upp av någon SHL eller Allsvensk klubb och moderklubben får inte en krona. Spelaren får bostad och månadslön. 

Snart är det dags för TV pucken och många landskap är rena klubblag redan vid denna ålder. Istället för att värva sönder de mindre klubbarna skicka ut kompetenta tränare och hjälp till med råd och träning.

KAN DET VARA SÅ SVÅRT ATT SKILJA PÅ UNGDOMSIDROTT OCH VUXEN ELITIDROTT👊🏻🏒

1 kommentar:

  1. det behövs ett helt nytt tänk kring junior hockeyn har själv suttit och försökt förklara för klassföreståndaren i klass 6 varför grabben har det är svårt att hinna med läxorna "de tränar 5 dagar i veckan och spelar matcher på helgerna". det satsades stenhårt och det gällde att positioneras sig så att man kommer med I TV pucken för är du inte med där har du ingen chans att komma in på något bra hockeygymnasium vilket betyder att chansen att lyckas blir radikalt mindre. många spelare som mycket väl skulle kunna haft en mer eller eller mindre lång "karriär" på olika nivå i seniorhockeyn läggar av för de orkar inte med pressen. det ironiska är att du behöver vara på topp som 14-15 åring för att ha en chans att komma vidare. de som utvecklas senare har mycket liten chans att lyckas.

    SvaraRadera