fredag 20 maj 2016

SVERIGE HAR TAPPAT SIN IDENTITET

Vi kan diskutera hur länge som helst om årets VM är ett fiasko eller inte. Egentligen är det helt ointressant, det viktiga är att fundera över hur svensk ishockey ser ut och vilka spelartyper vi producerar. Jag har påpekat det tidigare och det blir ännu mer uppenbart efter den här turneringen, dagens spelare får fria tyglar och bryr sig inte om kollektivet. De är helt enkelt inte utbildade för att ta ansvar för lagets bästa. Vi tycker att SHL håller hög internationell klass, ingen SHL spelare klarade av att spela på internationell nivå. Kraven på dagens spelare är alldeles för låga, vi är nöjda om de gör en piruett och ser inte till helheten.

Ishockeyn brottas med samma problem som fotbollen har gjort sista åren. Vi skulle spela som Barcelona och alla var lyriska. Den tråkiga Lagerbäck ville vi inte höra talas om. Framgångarna uteblev och helt plötsligt ville vi ha tillbaka organisation och  svensk klokhet. Som tur var visade vårat U21 landslag att man inte behöver ha det bästa laget utan spelar man tillsammans och följer lagets taktik finns möjligheten till bra resultat.

Vi kan inte begära att Sverige, med årets lag, skall besegra Ryssland och Canada. Men vi måste kunna ge oss en ärlig chans att åtminstone kunna stå emot i två perioder. Nu är det en massa lösa partiklar som far omkring överallt utan tanke. I ett försvarsspel finns det inte plats för improvisation ALLA måste veta sina roller och göra samma sak byte efter byte, match efter match.

Experterna på VM som är de största sympatisörerna av denna fläng hockey(sätt press, checka) ändrade helt plötsligt ståndpunkt när de tittade på Finland mot Danmark. Då fick vi höra, Sverige skulle spela som Finland. Kontrollerat, hålla ihop 5an, samlat i mittzon. Då skall det påpekas att Finland är ett bättre lag än Danmark, trots det valde de sina lägen när de skulle checka.

SVENSK ISHOCKEY MÅSTE HITTA TILLBAKA TILL SINA RÖTTER

Efter att ha sett svenska junior landslaget under Grönborgs ledning är jag inte speciellt hoppfull, men det kanske finns någon klok i omgivningen som kan förändra. Vi får ett svar under World Cup.1 kommentar:

  1. ja mycket av det vi ser här är resultatet av hur det fungerar i juniorhockeyn dvs att man inte längre prioriterar ett taktiskt spel med bra diciplin på samma sätt. Unga spelare idag ser mest till sig själva och vill ta en plats i ett Alag så tidigt som möjligt utan att egantligen vara riktigt mogna. Ofta är de tekniskt skickliga kan göra "häftiga finter" osv osv vilket kan fungera och ge en hel del poäng i juniorsammanhang på hemmaplan men när det sen blir tuffare motstånd så märks det tydligt att de inte är skolade på samma sätt som förr och de har definitivt inte fått lära sig den diciplin och tålamod som krävs. jag har sett väldigt många matcher på J18-J20 elitnivå de senaste åren och det finns många bra spelare med det är mer sällan man tydligt ser ett helt lag som spelar efter en tydlig spelide och som har förmågan att taktiskt kunna ändra sitt sätt att spela under en match om situationen kräver det. De duktiga spelarna gör lite som de vill och kommer undan med det eftersom de ju gör en del poäng Det är mycket "tuta och köra över hela plan samtidigt". men som sagt när motståndet blir tuffare blir de avslöjade.
    Detta kanske är gnälligt :) det är väl hur det ser ut i samhället för övrigt med hårdare fokus på "jaget" snarare än kollektivet.

    SvaraRadera