måndag 8 september 2014

KRIGET OM SMÅLAND.

När VÄXJÖ kvalificerade sig för SHL bestämde de sig för att inte bli något lag som skulle bli en dagslända. De har byggt upp en bra organisation både på och utanför plan, plus en fräsch arena som genererar pengar. Laget har flyttat fram positionerna varje år och nu är det dags att ta upp kampen om guldet.

Målvaktssidan var den svaga punkten förra året, nu har det åtgärdats med värvningen av Nilstorp. Övriga laget består av spelare i 26-27 års ådern, som förhoppningsvis är på topp i sina karriärer. Det är ett rutinerat lag med fyra stabila femmor, där man inte står och faller med några speciella spelare.Backen Murphy är en utmärkt PP spelare och visade redan förra året att han klarar av förtroendet.
Nu är det väl dags att Rosen börjar göra rätt för sin furstliga lön, där har Växjö ett sparkapital. Det som saknas är någon intressant junior från egna leden som skulle kunna charma hemmapubliken. Hur kommer Växjö att tackla favoritskapet? Det är en helt ny situation som föreningen inte har varit med om tidigare. Om spelet kärvar, hur reagerar truppen och ledare? Kommer publiken att stötta laget även i motgång? Det här är några frågor som vi får svar på när SHL kommer igång.

HV71 har haft några mörka säsonger och har fått finna sig i att abdikera från tronen som Smålands stolthet. Det svider naturligtvis i alla ishockeyhjärtan som håller på HV71. Efter en turbulent säsong, där spelare och ledare byttes i parti och minut hoppas nog föreningen på en mer harmonisk säsong. Om man synar truppen har jag svårt att se hur HV71 skall kunna bli ett topplag igen.

I den här viktiga perioden, när man skall återskapa förtroende hos sina fans, satsar de på en tränare som aldrig haft rollen som förste tränare i SHL. Det är en stor chansning, men det finns rutinerat folk som assisterar. Även på sportchefs rollen är det en nykomling. Jag önskar den gemytlige Sura sonen Hult all lycka och hoppas han vet vad han har gett sig in på.

När den enda centern med kvalité, Karlsson har lämnat finns det ingen som kan hålla i en femma och dominera på samma sätt. Den spelartypen saknas i dagens lag och det kommer att märkas. Spelare som Nilsson och Petrasek hade tempo problem redan förra säsongen och nu satsar man på en skadebenägen Melin, som också har sina bästa år bakom sig. De får hoppas att fyndet Fiala återvänder och irrationelle Tedenby gör succé.


HV71 har många frågetecken att räta ut om det skall bli en lyckad säsong. Kommer den trogna publiken att acceptera ytterligare en säsong i den gråa massan?

I morgon förflyttar vi oss till västkusten och synar rivaliteten mellan Frölunda och FBK.

I kväll blir det ett drama i Österrike, vi får hoppas att vår förbundskapten tar fram lite sunt förnuft och slutar drömma. Annars går det samma väg som för den kontroversielle travkusken Kolgini, det blir galopp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar