måndag 12 maj 2014

ISHOCKEY VM

Nu är VM igång och spekulationerna är lika många som det finns så kallade experter. I de inledande omgångarna brukar det alltid hända lite sensationella resultat, beroende på att de etablerade lagen inte tar matcherna på fullt allvar. Årets VM var inget undantag, Frankrike vinner över ett sömnigt Canada och Lettland slår ett mediokert Finland.

Det är svårt att få grepp om lagens kvaliteter efter bara två omgångar. De bättre lagen vet att de inledande omgångarna är till för att hitta rätt i de olika femmorna och det är i kvartsfinalerna allvaret börjar. När vi summerar seriespelet är jag övertygad om att de stora nationerna återfinns i kvartsfinalerna.

Tjeckien, Canada och Sverige är givna i grupp À, resten får göra upp om fjärde platsen. Ryssland och USA ser starka ut i grupp B, med tanke på Finlands och Schweiz knackiga inledning kan det smyga in lite nerver och en möjlighet för någon outsider att knipa fjärde platsen. Det troliga är ändå att bägge lagen tar sig samman och går till kvartsfinal, det återstår trots allt fem omgångar.

HUR BRA ÄR SVERIGE?

De inledande matcherna har varit klart godkända. En svår öppningsmatch mot Danmark, där man har allt att förlora genomfördes på ett koncentrerat sätt utan underskattning. Efter ledningsmålet kontrollerade man matchen och bjöd inte motståndarna på några gratis möjligheter att komma in i matchen. Mot Tjeckien gick det lite fortare och försvaret blev avslöjat. Backarna och centrarna hade svårt i egen zon med tjeckernas snabba spelare, men målvakten tillhör också laget. Starkt att komma igen efter 1-3, när det kändes som att tjeckerna hade kontroll.

Spelarkritik efter två matcher skall man passa sig för, men vi kan konstatera att målvakten Nilsson har gjort ett överraskande stabilt intryck. Framåt dominerar SAIK, Möller, Lindström ihop med en mogen Backlund. Där har Sverige en kedja som förhoppningsvis även i fortsättningen kan leda laget. När man ser övriga forwards är det en gåta att inte fler SAIK spelare är på plats i Minsk. Jag tänker på yrvädret Arvidsson och centern Karlsson. För att det skall bli riktigt bra måste någon mer kedja hjälpa till med produktionen, det finns potential. Backspelet måste bli bättre i man man duellerna och inte överkonstruktivt i alla lägen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar