måndag 23 april 2018

MODERKLUBBAR

Växjö har sopat banan med övriga lag och finalen blev som väntat en ren uppvisning. Föreningen har visat att det går att komma från en anonym tillvaro långt ner i seriesystemet till att bli mästare. Det är inte lätt att sätta ihop en trupp där alla spelartyper skall ingå och där vattenbärarna tar sina roller utan gnäll. Det finns få spelare att värva det ställer stora krav på de som skall sätta truppen att de hittar rätt spelare som passar in i lagbygget.

Det är interessant att se vad spelarna kommer ifrån. Är det etablerade klubbar i SHL och Allsvenskan som har levererat guldspelarna. När man tittar på moderklubbar i guldlaget blir man om inte förvånad i alla fall lite överraskad. Här hittar vi moderklubbar som de flesta inte visste existerade inom ishockeyn. Mariestad, Vänersborg, Åstorp, Älta, Clemensnäs, Waxholm, Nor, Gislaved, Varberg, Ånge, Surahammar och Alvesta.
Det här visar att det är viktigt att hela hockey Sverige måste leva annars blir utbudet av spelare väldigt begränsat. Alla de här föreningarna jag räknade upp brottas varje dag med sin ekonomi och överlevnad. För att de här föreningarna skall orka jobba vidare måste de få några morötter ibland. De klubbar som producerar spelare måste få betalt, inga löjliga utbildningsbidrag, det skall vara övergångspengar som motsvarar statusen på spelaren. Om inte detta sker snart kommer fler klubbar tvingas lägga ned sin verksamhet.
DET MÅSTE LÖNA SIG ATT PRODUCERA BRA ISHOCKEYSPELARE!!

Istället för att ge mediokra spelare 300.000 i månaden är det dags att gräsrötterna får ta del av alla nya TV pengar.

1 kommentar:

  1. Helt rätt. Det vi ser i toppen har ju såklart börjat någonstans. Utan en bra ungdom/juniorverksamhet blir det få spelare som kommer upp på elitnivå och det jobbet görs till stor del av många små föreningar som kämpar för sin existens. I de flesta fall är de helt beroende av alla eldsjälar som arbetar helt utan ersättning. Kunde man tratta ner lite pengar till fler så det tex kunde finnas låneutrustning till föreningarnas hockeyskolor för att göra tröskeln så låg som möjligt för att prova sporten kanske vi kan få fler killar och tjejer att bli intresserade av sporten...
    men jag antar att det är lättare att bara plocka in lite fler importer för att fylla upp lagen...

    SvaraRadera