måndag 18 maj 2015

ISHOCKEY KAN INTE SPELAS BÄTTRE

Förväntningarna var stora inför giganternas kamp i VM finalen. Vi drömde oss tillbaka och hoppades på en holmgång typ som det var under kalla krigets dagar. Ryssland mot Canada betecknades som en drömfinal där kamp och spänning till sista minuten skulle prägla matchen. Istället fick vi se en fullständig överkörning, där Canada var bättre på alla ingredienser som är viktiga i ishockey.

När ryssarna ser långsamma ut, då förstår man hur fort det går. Tempo, passningar, avslut, närkamper, värderingar, koncentration, laglojalitet allt detta fick vi se i varje byte och i stort sett hela turneringen. Canada går igenom turneringen utan förlust, skjuter massor med mål och släpper in ett mål i de sista tre viktiga matcherna. Att det fanns många skickliga spelare i årets Canada visste alla, men att de skulle spela på den här nivån när det gäller disciplin och försvarsspel överraskade de allra flesta. Backarna var inte bara skickliga skridskoåkare och passningsspelare de var suveräna i man man duellerna utan att ta till hakningar.

För att spela på den här nivån måste det finnas starka ledare både på isen och i båset, de personerna sätter kravbilden. Kapten Crosby hade kunnat glidit omkring utan att någon hade ifrågasatt hans status, men istället visade han övriga laget hur det skulle gå till genom att även deltaga i det mindre glamorösa försvarsspelet. Ryssarnas ledare skulle vara Kovaltjuk och Malkin de saknade alla egenskaper som en ledare skall ha. Deltar enbart när de har pucken själva och sprider en disharmoni med sitt kroppsspråk.

Nu har Canada både i OS och årets turnering bevisat vad som krävs för att vara bäst. Det räcker inte enbart med en massa stjärnor, det gäller att skapa ett lag och sätta upp tydliga ramar för vad man måste bidraga med. De har bevisat att man kan vara bra både på försvars och anfallsspel. Trots att turneringarna har spelats på stor rink har de manövrerat ut europeiska lag med taktisk kyla och disciplin. Detta har de tidigare inte varit kända för.

Årets turnering har varit en av de bästa både publikt och hockeymässigt. Förhoppningsvis har svenska ledare och spelare tagit in alla godbitar, så att vi kan ta upp kampen med Canada. 

Att VM är slut betyder inte att ishockeyn tar sommarlov, nu är det hektiska tider för alla sportchefer som skall forma sina trupper. Att bygga lag är inte det enklaste, men de som är noggranna de närmaste månaderna kommer att ha ett försprång när serierna börjar. Brandkårs utryckningar i januari är alltid riskabla, det är bättre att göra rätt från början.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar