måndag 27 april 2015

TOKIGA UNGDOMSTRÄNARE.

Nyligen presenterades oroväckande siffror angående barns idrottsutövande. Lagbollsporterna hade tappat mest med utövare. Det är i och för sig ingen större överraskning, men tar man inte det här på allvar blir det svårt att vara med och konkurrera på internationell nivå.

Jag har mest insyn i ishockeyns värld, men problemen är säkert desamma i övriga bollsporter. Det kommer naturligtvis aldrig bli som det var förr, fotboll på sommaren och ishockey på vintern det fanns inte så mycket annat att välja på. Idag är utbuden för ungdomarna enorma och konkurensen om barnens fritidsaktiviteter är mycket större.

För att få barnen att bli intresserade av ishockey måste klubbarna ut i skolorna och göra PR för sin verksamhet. När de har kommit till hallen är den första upplevelsen otroligt viktig. Ishockey är en förhållandevis dyr sport därför är det en stor fördel om klubbarna kan låna ut den nödvändigaste utrustningen. Förklara för föräldrarna att de inte behöver köpa de dyraste prylarna, det går bra med begagnat. Det är en stor utmaning för ishockeyn att plånboken inte skall vara avgörande för val av sport. Idag  känns det som att de som spelar bor i villa och föräldrarna har två bilar och den ena har möjlighet att ta ledigt från jobbet för att skjutsa till träning.

Det är inte lätt att hitta bra ledare för barnen, alla sätter stort värde på fritiden och vill inte binda upp sig fem kvällar veckan. Därför blir det många tränare på ungdomslag som inte har en aning om vad det innebär att träna barn. De tror att det viktigate är att vinna  många cuper, för att tillfredsställa föräldrarna. Detta tar sig uttryck i toppnningar där halva laget sitter längst bort på bänken och är åskådare. VILKEN POSITIV UPPLEVELSE!! Många föreningar utvärderar säsongen efter antal segrar istället för om spelarna lärt sig ishockeyns grunder.

Om vi vill att barnen skall fortsätta med sin ishockey ända upp i senioråldern måste det bli ett slut på utslagningen i tidig ålder. VEM VILL FORTSÄTTA OM MAN INTE FÅR SPELA MATCH ? Ishockeyn är beroende av alla som börjar med sporten, utan bredd ingen topp. Vi måste ge alla en chans att utvecklas i sin takt, det finns ingen som kan säga vilka som kommer att bli bra seniorspelare. Ett bra kvitto på en fungerande verksamhet är om cirka 75 % är kvar när det är dags att spela juniorhockey.

Det är märkligt att de här "tokiga" ungdomstränarna fortfarande får härja fritt när alla är överens om att det gäller få fler ungdomar till ishockeyn. Om klubbarna satsade mer pengar på ungdomsverksamheten och hade några heltidsanställda välutbildade ledare skulle det förhoppningsvis se bättre ut. Det skall påpekas att många ledare har fattat sin roll, de jobbar för barnens bästa och sätter individuell utveckling både socialt och ishockeymässigt i främsta rummet.

11 kommentarer:

 1. Mycket bra skrivet!

  SvaraRadera
 2. Fredrik Angebrand29 april 2015 11:18

  Jag kan bara hålla med. Toppning i tidiga åldrar är förkastligt. Hoppas du/ni driver detta hårt i VIK också och att ni är tydliga med att det är detta som gäller i VIK också!

  SvaraRadera
 3. David Wallén29 april 2015 15:04

  Detta är EXAKT vad som är hockeyns stora och grundläggande problem just nu. Inte spelarlöner eller storleken på hallar osv. Om inte förbundet tar tag i detta med tydliga direktiv och stenhård uppföljning kommer hockeyn att utarmas allt mer. Varje förening borde "certifieras" av förbundet och kunna uppvisa en trovärdig plan för hur man bedriver sin ungdomsverksamhet annars blir det inget serispel. I denna certifiering skall även en "utbildning" ske av föräldrarna det finns tex ingen anledning till att en tolvårig kille ska spela med samma typer av kompositklubbor för 2500sek som seniorerna gör eller stenhårda senior skridskor för 6000kr. Jag har själv varit lagledare och vet hur det är att betala +10000sek i årsavgift utan att få något tillbaka inte ens tränaren hade lön. Domaravgifter fick vi betala själva samt transporter, slipmaskin, tejp, puckar osv osv samtidigt som föreningen lägger pengarna på sitt div 1 lag. Träningsdos är också något helt avgörande. Visst är det viktigt att träna mycket men många gånger går det till överdrift. Har pratat med spelare som var aktiva på seniornivå på 80-90tal och de säger att många pojklag (upptill U16) tränar mer än vad de gjorde på senior nivå. Det kan ju inte vara meningen att killarna skall offra sina betyg i skolan för att en tränare tycker att det skall vara dubbla pass i princip varje dag utom matchdagar och att de som inte ställer upp på det får mycket lite istid.

  Allsvenskan/SHL borde egentligen inte behöva den stora mängd importer som huserar där nu. Sverige har så pass många spelare men då måste man ta tag i de grundläggande problem och få killarna att vilja fortsätta spela och utvecklas.

  SvaraRadera
 4. Toppning ok i Vi i Femman, i den obligatoriska skolan. Varför då inte inom idrotten där det också går ut på att vinna, där deltagandet är frivilligt? Provocerande tanke?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du inte läst vad han skriver läs igen och fundera lite på det så kanske det går upp ett Liljeholmens för dig med.

   Radera
 5. Känner igen det där... Och man bör nog även kolla på "ledarnas" sätt att lära ut och hur de beter sig... Har en grabb som lagt rören på is (fyndigt va), just p.g.a. en ledare tyvärr.. Nu pratar han iofs om att byta klubb, nackdelen är . längre resor för mig som ensamstående 2-barnsfar, dessutom arbetslös... Men vill killen spela i ny klubb ser jag till att fixa det.. Han ska ju fixa min pension ;-)

  SvaraRadera
 6. Helt suveränt skrivet, fingret i ögat på många

  SvaraRadera
 7. Så bra skrivet! Ett lag består av flera spelare och inte några st, om man aldrig får vara med och spela, så är det väl klart att man tröttnar och lägger av. Lägger killarna och tjejerna av så kommer inte heller dessa några st heller kunna fortsätta spela eftersom det då inte finns något lag kvar. Alla barn utvecklas olika så tummen upp för alla tränare och ledare som är rättvisa och ser killarna/tjejernas potential =)

  SvaraRadera
 8. Jan Nilsson4 maj 2015 10:10

  Min son började med hockey sent " 9 år" nu är han 14. Själv har jag levt på min sport "enskild sport" och har chockats av hur ledare,klubbar och föräldrar beter sig. hade jag vetat detta så hade jag gjort allt jag kan för att få honom att välja annan sport. Nu älskar han hockey så jag har inget val. Men det är som du skriver, man har helt glömt bort att det är en utbildning, och resultatet är det enda rådande. Jag håller med dig Bäckis frågan är hur det ska börja röra på sig. Jag har faktiskt tänkt ut en lösning. Men den kommer aldrig att hända, eftersom alldeles för många är resultatorienterade. Min fru har kontaktat h- förbundet som anser att de inte har några problem. men klubbarna måste tvingas in i ett system. I Värmland är hockeyn runt -00 och några år till på G att raderas ut, ändå sitter alla och tittar på. Fortsätter detta så är hockeyn på väg att försvinna. Då vaknar folk, men då är det försent.

  SvaraRadera
 9. Hedersamt att du som mycket erfaren tränare delar med dig av din syn! Har nog större inverkan än du kanske kan tro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tydligt att den här frågan intresserar många, tack för alla kloka kommenterarer. Nu är det viktigt att alla kloka föräldrar och ledare ser till att ungdomarna får en ärlig chans att utvecklas inom sin idrott.

   Radera