måndag 27 maj 2019

FINLANDS MIRAKEL

I dag vaknar många finländska supportrar med rejäl huvudvärk, de har firat hela natten och med all rätt hyllat sina fantastiska världsmästare. När mindre nationer utmanar de stora drakarna och lyckas det är då lagidrott känns som bäst. Finland har många skickliga spelare i NHL, men den här gången fick man lita på en stomme från den inhemska ligan. Därför var tongångarna väldigt negativa inför årets VM.
I ett sådant här läge är det viktigt att ledarna runt laget kan övertyga sina spelare hur de måste spela för att lyckas. ALLA spelare köpte hela paketet och lyckades svara för den största sensationen i modern ishockeyhistoria. Det var minst fem lag som hade bättre lag på pappret, men det räcker inte alltid med individuell skicklighet laget är större än jaget.

I svensk ishockey är det kanske dags att prata om andra saker än Zorro mål och snurrfinter. Det här tuta och köra som har personifierar svensk ishockey har förhoppningsvis fått sig en törn. Det måste ställas större krav på spelarna när det gäller försvarsspel, fatta beslut som gynnar laget och taktisk skicklighet. Det utesluter inte att individuellt skickliga spelare skall få vara kreativa.

De populistiska ledarna som försöker tillfredsställa spelarna och massmedia har svårt att lyckas med bragder. De som jobbar för lagets bästa och ser vad som finns på laguppställningen lyckas oftast med sin målsättning typ Jalonen i Finland och fotbollstränarna Lagerbäck och Andersson, vem minns inte Islands och Sveriges mirakel. 👊🏻⚽️👍🥅


1 kommentar:

  1. tyvärr känns det som att så som hockeyn är uppbygd idag med så gäller det att ifrån tidig ålder prestera på eliteprospects med mål och assists för att komma med i tvpucken, för att komma in på "rätt hockey gymnasium" osv osv. över tid fostrar det en typ av spelare som sätter jaget före laget och där man kan ha svårt att underordna sig en specifik roll när man i stora delar av sin hockeyutbildning fått vara "kreativ" utan tanke på konsekvenser för laget.

    SvaraRadera