onsdag 2 december 2015

BORT MED TABELLERNA

Sista tiden har det varit en livlig debatt om hur vi skall få våra ungdomar att fortsätta med sitt idrottande åtminstone upp till seniornivå. Nästan alla förbund är överens om att de tappar för många ungdomar i tidig ålder. När det gäller åsikterna om varför ungdomar slutar, finns det lika många förklaringar som det finns förbund.

Vi är ett litet land, därför är det ännu viktigare att vara rädd om våra ungdomar om vi vill hävda oss i OS och VM. Fotbollsförbundet har bestämt att det inte skall finnas några tabeller upp till 11 års ålder. Det är välkomnande att de tar den här frågan på största allvar, men om det var så enkelt att den här åtgärden skulle lösa alla problem skulle jag bli mycket överraskad.

Den stora orsaken till att ungdomar slutar är dåligt utbildade ungdomsledare som har missuppfattat sin roll. De har svårt att skilja på elit och ungdomsidrott och att ungdomar utvecklas olika. En annan faktor är föräldrarna som driver och tjatar på sina barn så att de blir uttråkade.

Om ALLA barn får vara med och tävla och känna tillhörighet spelar tabellerna ingen roll. Då kommer de att lära sig att man både vinner och förlorar. Det viktigaste är att barnen får en positiv upplevelse av sitt idrottande och fortsätter med det i vuxen ålder oavsett på vilken nivå det är.

OM FÖRENINGARNA UTBILDADE SINA LEDARE OCH FÖRÄLDRAR KOMMER UNGDOMSIDROTTEN ATT SE ANNORLUNDA UT !!!


2 kommentarer:

  1. Helt rätt! Inga serier för yngre, om det sen är 11 eller 12-13 år spelar mindre roll. De enda som mår dåligt av detta är väl föräldrar som har de bästa barnen i dessa åldrarna.
    Detta blir mer likt "kvartersmatcher" som fanns för när spontanidrotten fanns.

    SvaraRadera
  2. http://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/article21896885.ab

    På rätt väg!

    SvaraRadera