tisdag 9 december 2014

UTVÄRDERING SHL

ÖREBRO
Målsättningen var att etablera sig i ligan och det håller man på att göra. Tror att de är ganska nöjda med säsongen hittills. Den stora skillnaden jämfört med förra året är målvaktsspelet. Hudacek har gett lugn och ro i försvarsspelet och laget får alltid en chans att vinna matcher. Trots att några av de mer tongivande spelarna har underpresterat, plockar laget poäng med jämna mellanrum. Fortsätter laget med samma ödmjuka spel kan det bli en placering topp sex.

DIF
Laget har överraskat all expertis, ingen trodde att DIF med ett i stort sett allsvenskt manskap skulle ha så många poäng efter halva serien. Den rutinerade tränaren Särkijärvi förstod hur laget var tvunget att spela, ett hårt arbetande lag där spelarna har förstått sina roller och följer de varje match. Med ett bra försvarsspel ger de sig chansen i varje match och gör arbetet enklare för den skicklige MV Tellkvist. Nu är serien bara halvvägs och det hinner hända mycket, men fortsätter laget att vara konsekventa i sitt spel slipper de kvalspel.

VÄXJÖ
Raka motsatsen till DIF, har inte alls motsvarat de högt ställda förväntningarna. Har troligtvis ligans dyraste trupp, med en massa importer som inte har gjort rätt för sig. Har fått mycket beröm för sin resa, nu ställs hela föreningen på prov om de klarar av sina egna och hockeyexperternas förväntningar. Den normalt sett lugne tränaren Hallam har fått lite färg på kinderna efter debaclet mot LIF. En orsak till det mindre lyckade resultatet är ett darrigt mv spel. Laget spelar hyggligt till anfallszon, där saknas killerinstinkt och mod. Förlusten av CF Rasmusen har de ej kunnat ersätta, arbetsmyran Lundh är ingen playmaker och passar bättre på en yf plats. Blir spännande att följa om de klarar av pressen att bli det topplag som alla förväntar sig.

BRYNÄS
Ingen publik och ett förvånansvärt mediokert spel. Det går inte att lita på dagens Brynäs, det kan bli vad som helst. Jag hade inte räknat med Brynäs i toppen, men att det skulle se ut på det här sättet är förvånande. Laget har många ungdomar, men det kan inte vara hela sanningen till lagets brist på stabilitet. Målvakt och backar känns helt ok, det är forwards som måste ta ett större ansvar i defensiven. Efter en mörk period kom man upp på banan igen, det kanske var vändningen till ett positivare Brynäs. För att få tillbaka fansens förtroende måste de blir lite mer desperata och visa engagemang varje match annars kommer läktarna att gapa tomma även i fortsättningen.

LULEÅ
Efter en fin inledning på serien, har det mest varit svarta rubriker. Förlusterna radades upp vecka efter vecka, tills en efterlängtad seger mot VF kunde ge lite lugn och ro i Luleå. Laget är jämn grått och det är ingen som sticker ut, när fjärde kedjan har varit bäst då blir det naturligtvis problem. Luleå får leva på hårt jobb och bra försvarsspel från alla spelare, de har inte råd med några fri passagerare.
De saknar spelare som kan göra saker på egen hand och skapa ytor för sin omgivning. De får vara nöjda med en playoff plats.

FBK
De upprepar förra årets start på serien, det gick så långt att de var tvungna att göra två spektakulära värvningar. De har värvat ett 15 tal spelare sista två åren och de som har lyckats är lätträknade. Det är svårt att hitta rätt i dagens begränsade utbud, men lite bättre koll måste man kunna kräva. Säsongen började med ett spel som tilltalade expertisen, det böljade fram och tillbaka men poängen uteblev. Därför kände de att det var dags att gå tillbaka till ett klassiskt FBK spel. Det blev bättre och poängen började komma, framförallt blev försvarsspelet bättre. Gör man två mål i snitt kan man inte släppa in tre, den ekvationen går inte ihop. Den spektakuläre backen Salmela skall hjälpa FBK att klättra i tabellen. Han kommer att göra mål och någon snygg passning, men hans nonchalanta uppträdande i egen zon, gör att ( Samme) kommer att slita sitt hår i förtvivlan. Det går aldrig att räkna bort FBK, alla minns vi förra årets trollerinummer. Samtidigt brukar inte åskan slå ned på samma ställe två gånger

LEKSAND
Sura sonen Salo är inte rädd för att fatta spektakulära beslut. Den här säsongen är inget undantag. Det har varit spelare ut och in i en jämn ström. Trots framgångarna förra säsongen var inte laget nöjda med hur det såg ut. Nu skulle det bli gamla Leksand med Daladans och Siljansvängar, därför värvades ett gäng transatlanter som skulle göra laget mer sevärt. Efter en horribel start kom utrensningen och en tillbakagång till förra årets spel. Framgångarna lät inte vänta på sig och nu har man häng på övriga bottenlag. Fortsätter de i samma stil slipper de kvalspel.

MODO
Ledningen sätter sin tilltro till ett gäng unga spelare som skall dra lasset. De är lovande och kommer att bli bra, men SHL är ingen utvecklingsliga det gäller att vinna matcher. Det saknas spelare mellan de unga och de äldre. Den äldre generationen ser lite mätta och tröga ut. Laget spelar inte som om de låg i botten, de fortsätter att byta målchanser med motståndarna och hittills har inte det varit någon lyckad variant. I och med att ekonomin är hårt ansträngd blir inte förstärkningarna av högre kvalité än Braschear. Tyvärr blir det en mörk vinter i Ö- vik allt annat än kvalspel skulle vara en överraskning. För att strö ytterligare salt i såret lyckades de bli av med tre juniorer till VM.


4 kommentarer:

 1. Håller med Pelle till kanske 15 % men inte mer. Tror fortfarande att du Per är bitter över finalförlusten 1999, eller hur?

  SvaraRadera
 2. Ja det är ingen positiv känsla när det kommer på tal.

  SvaraRadera
 3. Tycker Modo blandar och ger så mycket. Känns som man har två kreativa spelare i Flanagan (som varit skadad länge) och Nylander. Tycker att det är den yngre generationen som bär laget. Och värvningen av Djuse känns konstig då det bara är för säsongen och Albin Carlsson varit kanske den bästa backen och så blir han petad. Vad tänker du om det Pelle? Om du hade varit GM i Modo, hur hade du agerat, vilken sida skulle du vilja förstärka? Och passar verkligen detta spelsystem i detta lag? SAIK är ju en sak..Modo har ju lite andra spelartyper.

  SvaraRadera
 4. Tycker som wennerholm skriver i aftonbladet att du pelle skulle få kliva in i båset. Grym tränare är vad du verkar vara. Och modo behöver lite av dina svartögon.

  SvaraRadera