måndag 8 december 2014

UTVÄRDERING SHL

Nu är halva serien spelad, då börjar det bli intressant att se hur lagen har skött sina kort och vilken kvalité serien har visat upp. Årets serie har inte handlat speciellt mycket om individuella prestationer eller lagens skicklighet. Istället har rubrikerna handlat om tacklingar och MODO: s nyförvärv Braschear som skulle skrämma hela ishockey Sverige. Det kan bero på att det ishockeymässigt inte har varit några större höjdpunkter så här långt.

När det gäller tacklingar blir varje situation där en spelare blir liggande betraktad som livsfarlig och dålig respekt. Det har varit en del brutala huvud tacklingar, där påföljden skall vara mycket stränga straff. Många andra tacklingar framförallt på öppen is är lika mycket motståndarens fel som inte är beredd och tittar på pucken. Det kan inte vara svårt att skilja på en just tackling och ett överfall(Fernholm). Om den här hysterin fortsätter vågar ingen tackla. När det gäller Braschear har jag inte fattat vad han skall tillföra. Det hade varit enklare att plockat ned Ö- viks största person i omklädningsrummet, så spelarna hade fått titta på honom och blivit tre cm längre. 
Många har klagat på kvalitén i serien, men vi får nog vänja oss vid den här standarden i och med att 15 - 20 spelare försvinner varje år och det är inte de sämsta. Jag skulle bli överraskad om någon svensk spelare i SHL kommer att spela VM på vårkanten.

SAIK
Trots alla förluster toppar de serien och då skall man komma ihåg att ersättarna inte har levt upp till förväntningarna, Kabanov undantaget. Det är mycket imponerande att få spelarna att tänka lite annorlunda och förstå att defensiven blir viktigare i år. Nu vinner man matcherna med 2-1 istället. Ett bra målvaktsspel och fyra jämna femmor är gott nog för att vara med att kriga om guldet. Skulle de lyckas igen måste de belönas med bragdguldet.

VF
Har gjort ungefär det man kan begära. Ett komplett lag med alla indigredienser, målskyttar, grovarbetare och spelförståelse. Har varit stabila hela säsongen och förlusterna har varit med liten marginal. Om ungdomarna blir lite klokare i sitt spel kan det bära hela vägen. Olimb kedjan har imponerat och är ett vinnar vapen. I stort sett samma lag som förra året, man är ett av få lag som har haft kontinuitet. Det är i år man har chansen att bli mästare, nästa år försvinner många ungdomar och då kan det se helt annorlunda ut.

HV71
Andreas Johansson har kommit in som en frisk fläkt och rört om i grytan. Hittills har resultatet varit lyckat. Vi får se vad som händer om det börjar studsa emot. Försvarsspelet håller en mycket högre klass i år, vilket gör att målvakterna ser bättre ut. Laget innehåller fortfarande för många spelare med före detta datum tänker på Petrasek, Nilsson och Melin, de har problem med tempot. Kan de få in några unga fräscha istället skulle laget bli bättre på sikt. I Fiala har man en oslipad diamant, om han kommer överens med tränaren kan det hända saker. HV71 har möjligheter att ta en placering på övre halvan, hela vägen tveksamt.

LINKÖPING
De har verkligen lyckats med sina nyförvärv, toppar poängligan och är matchvinnare i var och varannan match. LHC har haft lag för guld i flera år, men har inte fått till helheten. Det ser stabilare ut i år inte lika mycket upp och ner. När man tittar på forwards finns både matchvinnare och lagspelare. Lite ojämnare på back och MV sidan. Det känns som att LHC kan bli en obehaglig överraskning för övriga guldaspiranter. Skulle vara kul om backkämpen Johansson fick kröna sin karriär med guld.

I morgon tittar vi på övriga lag.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar