torsdag 23 oktober 2014

HJÄRNSKAKNINGAR

Hjärnskakningarna duggar tätt i svensk ishockey och många är med all rätt bekymrade. Det ena dummare förslaget efter det andra har ventileras i pressen. Det mest anmärkningsvärda var att tacklingar skulle förbjudas. Ishockey är en bollsport med kampmoment där tacklingar är ett viktigt moment.

När allvarliga skador inträffar blir debatten oftast väldigt onyanserad. Vi har i många år efterlyst spelare som kan tackla och framförallt sätta in tacklingarna på öppen isyta. Vem älskar inte att se Kronvalls proppar i NHL? Det är lätt att dra alla tacklingar över en kam, framförallt när någon blir liggande på isen.

Det som måste bort är när spelare använder klubban mot huvudet på motståndare och ännu fegare påhopp, typ Forsbergs överfall på DIF backen Fernholm. I dessa fall kan bestraffningarna bli mycket kännbarare än de har varit hittills.

Sveriges assisterande förbundskapten tycker att Jensen är en opolerad spelare och hänvisar inte enbart till gårdagens tackling mot MODO spelaren, utan nämner också en tackling mot Lundkvist när det var VM i Stockholm. I och med att jag var involverad i den matchen och har sett tacklingen åtskilliga gånger var den lika korrekt som gårdagens. Jensen blev inte avstängd under VM och kommer inte att bli det nu heller.

Om det skall dömas hårda straff varje gång någon blir liggandes eller skadad, kommer tacklingsmomentet att försvinna från ishockeyn. Det första man fick lära sig som spelare var att inte titta på pucken för då kunde man åka på en smäll. I och med att det inte delas ut många tacklingar i dagens ishockey invaggas de spelare, som  har problem med puckbehandling och inte samtidigt kan se vad som händer runt omkring, i en falsk säkerhet.

Jag efterlyser mer tacklingar på öppen isyta istället för fega tacklingar mot spelare som står mot sargen. Det krävs tajming och mod att sätta in en ärlig tackling, därför krävs det mycket träning.

UPP MED HUVUDET OCH MÖT VARANDRA BRÖST MOT BRÖST!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar