måndag 30 december 2013

FÖRSVARSSPEL

Just nu är det en het debatt om HV71:s försvarsspel. Varför släpper de in mycket mål? C-more experterna Rönnkvist och Lindström menade att man inte kan spela man- man i egen zon. Det har inget lag gjort de sista 15 åren. Experterna i kvällstidningarna har också försökt analysera detta mysterium. HV71 backarna Petrasek och Fälth hade aldrig spelat man- man och tyckte att det kändes konstigt. Alla kastar ur sig en massa påståenden utan att gå in på de viktiga detaljerna i försvarsspelet.

Det är inte själva systemet som är avgörande, om du spelar 1-3-1, 1-2-2, 2-1-2 osv har ingen betydelse för hur bra försvarsspelet skall bli. Experterna pratar om egen zon, försvarsspelet börjar oftast i anfallszon. Är man välorganiserad från början OCH ALLA VET SIN UPPGIFT, kommer det att bli bra i egen zon.

I ETT FÖRSVARSSPEL FINNS DET INTE PLATS FÖR IMPROVISATION ALLA MÅSTE VETA SIN ROLL

Många tycker att detta tråkiga jobb, att markera och kriga man- man inte är viktigt och vill inte underkasta sig " skit jobbet". Det är förvånansvärt många som är outbildade i försvarsspelets ädla konst. Om man skall spela man- man, zon eller en kombination av dessa, tvistar de lärde. Det viktigaste är att varje spelare vet sin roll oavsett system. Det mest utvecklande är att spela man- man (backar och cf) yf täcker farliga ytor och blir hjälpgummor. Det här tvingar spelarna att ta ansvar och röra på fötterna. Förstår att vissa backar hellre vill stå still vid stolpen och veva med klubban, det är mer bekvämt att lämna över skitjobbet till någon annan. Jag har spelat man-man på tre i 35 år och är väldigt nöjd med resultatet.
Att HV71 släpper in många mål är inte konstigt. Spelare som Fälth, Petrasek, Nilsson, Jämtin och en massa transatlanter tycker inte försvarsspel är viktigt och vill inte ta det ansvar som krävs. Ska spelare vara med och bestämma hur försvarsspelet ska genomföras?  Självklart måste tränarna sätta ramarna annars kommer de flesta att prata för sin sjuka mor.

GOTT NYTT ÅR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar