onsdag 5 november 2014

HOCKEYALLSVENSKANS ÖVERRASKANDE TABELL

När beslutet om 14 lag i SHL bestämdes efter många och hårda diskussioner, öppnades oanade möjligheter för allsvenska lag att ta sig upp i finrummet. Två nya lag blev garanterade en plats. Den här möjligheten ville naturligtvis många lag vara med och kämpa om. Mycket riktigt försökte lagen att skaffa sig ekonomiska muskler, för att få ett slagkraftigt lag. En del har gått " all in" utan att tänka på morgondagen. Det är naturligt i och med att det i framtiden blir i stort sett omöjligt att ta steget upp.

När 21 omgångar är spelade hade ishockey kunskapen förväntat sig att lag som SSK,VIK, AIK, KARLSKOGA, RÖGLE och MALMÖ skulle finnas med i toppen av tabellen. Det skall påpekas att Malmö ligger trea, men hade säkert förväntat sig fler poäng och en lättare resa. Istället överraskar VITA HÄSTEN, MORA, ASPLÖVEN, ALMTUNA mfl. hela ishockey Sverige. Serien är jämn och mycket hinner förändras, men att tabellen skulle ha detta utseende är mer än sensationellt.

De som styr och ställer i de favorittippade lagen har många frågor som gnager i bakhuvudet. Har vi investerat pengarna på rätt spelare? Är organisationen runt laget optimalt? Har vi förberett oss på motgångar? Skall vi byta ut spelare? Vågar vi satsa på ungdomarna? Skall vi byta spelsystem? Har vi rätt ledare i laget? osv. 

Det är positivt för idrotten att plånboken inte är den enda styrande faktorn för framgång. Framförallt på den här nivån, där spelarna är ungefär lika bra, är det många andra saker som är viktiga. Ibland är det nödvändigt med en förändring, men att byta och låna spelare med jämna mellanrum skapar oftast en osäkerhet. Det är bättre att skapa förtroende och en gemenskap i laget. Det är vi som skall ordna detta! Våga tro på det som ledare och spelare har bestämt och inte påverkas av yttre faktorer. Med mycket pengar är det lätt att det blir spektakulära värvningar, istället för att hitta rätt spelare på rätt plats. Det är inte lätt att bygga lag men lite större noggrannhet skulle inte skada. Det behövs olika spelartyper för att lagbygget skall bli bra.

Fortsättningsvis kommer det att bli många cupmatcher i hockeyallsvenskan som gör att att publiken strömmar till arenorna. Efter den här starten kommer serien att leva av ovisshet ända in i slutomgångarna.

Med en tydlig spel idé och ett konsekvent ledarskap lyckades äntligen " Bajen" ta sig till allsvenskan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar