söndag 24 november 2013

GRUPPTRYCKET

Jag har sett alltför många matcher, där dumma utvisningar är avgörande för matchutgången. Linköping har mött FBK och SAIK och spelat ganska bra 5-5. Ibland måste spelarna ta utvisningar för att rädda baklängesmål, men alla efterslängar och halkningar är helt onödiga. Många av dessa sker  i anfallszon eller i situationer som är helt ofarliga för baklängesmål. I Linköpings prekära situation, där varje poäng är livsviktig, kan jag inte förstå hur vissa spelare uppträder. Att inte övriga i gruppen reagerar och blir skogstokiga. Var finns grupptrycket? Det kanske är accepterat, bland spelare och ledare med någon idiotisk utvisning här och där?

SAIK- Linköping blev en fartfest där LHC hängde med riktigt bra. Lagen bytte målchanser med varandra  och publiken var i extas. Sedan kom alla utvisningar och SAIK avgör matchen med ett mycket effektivt pp. Det tilltänkta topplaget LHC har satt sig i en svår situation, om inget radikalt händer blir de kvar i botten.

Leksand och Hersley fortsätter sin framgångssaga. Om vi tar bort SAIK är övriga lag i stort sett lika bra, det är straffar och Sudden som avgör många matcher. I en sådan jämn serie blir detaljerna otroligt viktiga. Utvisningar, jobba ut puckar ur egen zon, täcka skott, inte tappa pucken på offensiv blå, varje handling måste gagna laget, vinna närkamper, allt det här tråkiga avgör många matcher och Leksand har förstått vikten av dessa detaljer

Ishockey är ett fascinerande spel, där det mesta kan hända. I fredags spelade VIK mot Malmö. VIK spelade en bra första period, där de skapade en hel del målchanser. Helt plötsligt ramlar VIK spelare omkull inte bara en gång och Malmö leder efter första med 3-0. Man hinner knappt bänka sig, två backskott inom 40 sekunder  2-3. Matchen står och väger, ett dåligt byte av VIK friläge 2-4 inför sista perioden. Nu är väl matchen avgjord? Då kliver VIK:s Hersley fram och dunkar in 3-4. Mitell skjuter inte lika hårt men högerfattning och storlek påminner om varandra. Innan matchen är slut hinner VIK kvittera. Publiken fick verkligen valuta för pengarna, det mesta hände i den här tillställningen, och hemmalaget vinner på straffar.

Två topplag som har möjlighet att hamna i kvalserien. Det finns bra kvaliteter i båda lagen, om det räcker till SHL är svårt att svara på i dagsläget. De hinner täppa till lite hål i de olika lagdelarna och då blir det andra förutsättningar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar