fredag 16 oktober 2015

TALANGUTVECKLING

I 5-10 års tid har det varit fokus på att få fram tekniska och indivividuellt skickliga spelare. Det tycker jag också att vi har lyckats med. Samtidigt känns det som vi har glömt bort helheten. Ishockey är ett lagspel där det krävs mer än teknik och individuell skicklighet för att vara en komplett spelare.

Efter att ha sett ett antal matcher i SHL och Allsvenskan känns det som vi har glömt bort saker som har varit vårat adelsmärke, smarthet, organisation, försvarsspel, både 5-vis och individuellt. Det känns som att alla är nöjda när någon spelare gör en individuell prestation, men blundar när samma spelare tappar bort sin back i egen zon och det blir baklängesmål. Dagens spelare har svårt att göra rätt värderingar, oftast sätter spelaren sig själv i centrum istället för att tänka på lagets bästa.

Det finns många kvicka irrationella spelare(energispelare), men var har de här kloka CF tagit vägen?
De som man kunde lita på varje match, bra i egen zon, fattade kloka beslut och kunde även vara en offensiv tillgång. Vi måste få fram en ny generation som kan ersätta, Zäta, Sedin, Steen, Jönsson mfl.
I SHL har jag inte sett en komplett CF som skulle kunna spela i landslaget. Sjögren var den sista han spelar numera i KHL. Vi har ett gäng ungdomar i NHL som har potential, vi får hoppas att de kan utvecklas på rätt sätt.

Det är dags att börja titta på ungdomar, som spelar med insidan, men kanske inte är några raketer på rören. Sedan måste kravbilden på våra SHL spelare vara mycket större, det är för många som inte har helheten i sitt spel.

DET ENA UTESLUTER INTE DET ANDRA !!
2 kommentarer:

  1. håller med! När ungdomarna växer upp pratas det nästan uteslutande om skytteligor, select o s v. Med för mycket fokus på sådant riskerar man att skapa "dåliga vanor iställer för goda vanor".Jag tror den som gör sin närmaste omgivning typ 20% bättre är den som sedan blir en bra seniorspelre. Med få undantag får den kategorin spelare relativt sett ganska lite uppmärksamhet under ungdomsåren, tv pucken och antagningarna till HG.Spelsinne med och utan puck tillsammans med viljan att träna är nog de viktigaste egenskapen för att bli riktigt bra. Att vara riktigt skicklig med puck utan att vara "puckkär" förmodligen viktiga egenskaper i dagens snabba hockey...

    SvaraRadera
  2. ja det här har blivit ett självuppfyllande system på något sätt. eftersom "elitsatsning" sker tidigt är det mycket viktigt att vara egoistisk göra mycket poäng och få dem registrerade på swe stat eller eliteprospect. Detta är alltså viktigare än hur det går för laget man spelar i. Många av dessa spelare kommer också undan med ett mediokert defensivt spel " ja men han gör ju många poäng"
    När det är dags för tvpucken är det såklart "poängmakarna" som är intressanta (speciellt med den korta spelformen). När det är dags för hockeygymnasim är det i pricip endast spelare ifrån TVpucken som kan göra sig besvär att söka till elitgymnasium (vet av erfarenhet). Namnkunniga gymnasium som inte är NIU värvar via eliteprospect "bra han snittar 1,8p per match" honnom kontaktar vi. Spelare som kommer in på NIU gymnasium får den bästa utbildningen via de i flesta fall bästa tränarna. Dessutom en överlägset bäst integrerad skolgång/hokey vilket gör att de orkar genomföra en skolgång med hyfsade betyg. Många andra ofta mindre föreningar med tränings tider ifrån helvetet tappar många spelare som helt enkelt inte orkar kombinera skola med träningstider 2200 på kvällarna. När det så är dags för A-lags debut har man fostrat en viss typ av spelare. Detta är kanske lite tillspetsat men jag tror att sådan här förändringar sker över tid och är ingen quickfix.

    SvaraRadera