måndag 16 september 2024

SVENSK ISHOCKEY BLÖDER

 De flesta SHL klubbar har bra ekonomi tack vare förmånliga tv avtal men flera Allsvenska klubbar är konkursmässiga. Tittar vi på div1 kommer inte serierna att bli fulltaliga och de flesta lever dag för dag. Bredden i svensk ishockey håller på att bli utarmad. Det man måste förstå är att de flesta spelare som spelar i SHL och Allsvenskan kommer från mindre klubbar inte SHL lag.

I dag är det ingen mening att producera bra spelare, för klubbarna får bara en spottstyver i ersättning. Om hela hockey Sverige skall överleva måste det införas övergångspengar, inte något simpelt utbildningsbidrag. Då skulle de mindre klubbarna kunna satsa på heltidsanställda tränare och få inspiration för att fortsätta sin verksamhet. Istället för att ge mediokra SHL spelare 200000 i månaden är det dags att göra rätt för sig mot de mindre föreningarna.

Ett annat stort problem är att ungdomar måste flytta för att få spela ishockey, när de har gått ut högstadiet. Många klubbar skryter om att de har en fantastisk ungdomsverksamhet, men när det är dags för hockeygymnasium plockar de in 3-4 spelare från egna led resten värvas från hela hockey Sverige. Är inte det ett bevis på att man oduglig förklarar sin egen verksamhet? 

Sverige är indelat i landskap, det skall vara förbjudet att värva utanför den gränsen, det ställer större krav på föreningarna att ha en bra verksamhet, finns naturligtvis undantag.

DAGS FÖR ISHOCKEYFÖRBUNDET ATT TÄNKA TILL OM HELA HOCKEY SVERIGE SKALL LEVA!!!

1 kommentar:

  1. Helt rätt! dessutom är rekryteringen till hockey som sport riktigt dålig. Känns som att det bara angår familjer där hockey redan finns via fäder som spelat eller andra familjemedlemmar. ser i den kommun i uppland som jag bor i att det spolas inga grusplaner som förr och utomhus rinkar som fanns lite här och där är nu helt borta. allmänhetens åkning är några få timmar eftersom det är brist på isytor så chansen att bli intresserad är minimal om du inte är i den "invigda kretsen". sen har vi kostnaden...det är galet dyrt med avgifter och utrustningshetsen på toppen av det så de flesta föräldrar försöker nog avstyra ett eventuellt intresse bara baserat på det.....och eftersom pojlagen oftast drivs av idella krafter dvs de fäder som tidigare spelat hocckey och har stora planer för sina egna avkommor så är det ofta elitsatsning från första stund och de som inte har den inställningen göre sig icke besvär...det säger ju någonting om hockeyn som sport när tom div 2 klubbar rekryterar importer......

    SvaraRadera