onsdag 23 augusti 2017

TACK URBAN WIKBERG

Urban är ansvarig för hockeygymnasiet i Luleå och har belyst problemen med SHL klubbarnas rovdrift på unga hockeytalanger. Tydligen får 13 åringar kontaktas av hockeygymnasier runt om i landet. Föräldrarna blir alldeles till sig när SHL klubbarna dyker upp och talar om vilken talang de har till son. Nu förstår man varför spelare i TV pucken pratar Stockholms dialekt i Ångermanland.

Varför skall ungdomar resa runt i Sverige för att bli hockeyspelare? Låt ungdomarna vara kvar i sin hemmiljö och utvecklas i lugn och ro. Det finns naturligtvis undantag, en del spelare tillhör små föreningar där de inte kan få utbildning. Troligtvis finns det någon klubb i närheten som har en ok verksamhet.

Det dummaste man kan göra som ung spelare är att söka sig till en  SHL klubb. Steget till À laget blir oftast för stort, däremot är steget från junior till Allsvenskan mycket rimligt. I och med att det inte finns några övergångspengar i ishockeyn kommer de mindre klubbarna att försvinna om SHL inte av omtanke för hockey Sverige skänker en liten peng till de som producerar.

Det är dags att förbundet inför regler för att skydda ungdomarna, att övertyga tokiga föräldrar blir värre. Dela in Sverige i olika regioner, det skall vara förbjudet att söka sig utanför sin egen region. Då kan hela hockey Sverige leva och SHL klubbarna måste åka runt i de mindre föreningarna och prata sunt förnuft och hjälpa till med utbildningen.

För några veckor sedan var det en intervju med en talangfull back från Leksand. De frågade honom om han inte som många andra lovande skulle åka över och prova juniorligan i Canada. Jag har det bra i Leksand skall spela J20 och kanske får jag prova på A laget. Jag har två år kvar på gymnasiet och det är viktigt med utbildning. Man blir tårögd när det fortfarande finns några som tänker längre än nästa dag. Det är säkert farfar " Dadda", fd. speedkula från Fagersta som har ett finger med i spelet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar