tisdag 11 augusti 2015

SVERIGES BÄSTA FANS

Mina barn överraskade mig med en annorlunda födelsedagspresent. Två dagar i Stockholm med avslutning på Friends där AIK och DIF skulle mäta sina krafter i ett hett derby. Vi var ute i god tid för att verkligen insupa stämningen. Redan en timme före avspark började ståplats fyllas med entusiastiska supportrar. AIK på norra och DIF på södra. Nu började kampen mellan fansen den ena ramsan efter den andra avlöste varandra, många underfundiga och några inte speciellt genomtänkta.

Vi hade fått biljetter intill norra stå och redan 30 min innan matchstart blev vi beordrade att stå upp av klacken. Alla på sittplats följde efter och där stod vi hela matchen och imponerades av den enorma entusiasm som alla AIK fans visade upp. Det var fyra i bar överkropp som klättrade upp på staketet och fick igång oss på sittplats, att de inte ramlade ned är en gåta. Nästan 40000 var på plats och det var ingen tvekan om vilken betydelse matchen hade för supportrarna. Det här var ett derby där DIF hade möjlighet att gå upp i serieledning och AIK var tvungna att vinna för att haka på topplagen.

Efter bengaliska eldar kom äntligen matchen igång och DIF började metodiskt mala ned AIK. Efter många bra DIF anfall var AIK: s back tvungen att ta till bryska metoder. Frilägesutvisning och norra stå hamnade i ett chocktillstånd. AIK höll undan och kunde samla ny kraft till andra halvlek. Nu förstod AIK supportrarna att spelarna behövde deras stöd om de skulle klara matchen med en man mindre. Styrkan i hejaramsorna nådde nya höjder och tydligen smittade det av sig på spelarna. Trots en man mindre skapade AIK mer än i första halvlek och när segermålet kom exploderade arenan. Alla slängde sina plastmuggar i luften och ölen flödade över kläderna, men ingen reagerade det var fest och Gnaget gjorde mål.

Jag har upplevt en del derbyn både i fotboll och ishockey där stämmningen har varit euforisk, men det här tar priset. Jag tror inte ens att ett derby i Premier League kommer upp i den här klassen. Det här var show på hög nivå, både av spelare och publik.

NORRA STÅ TACK FÖR UNDERHÅLLNINGEN OCH ETT MINNE FÖR LIVET !!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar